NİYAZİ YILDIRIM’I KONUŞTUK
Bedrettin KELEŞTİMUR
Sadece şu aziz ve mübarek bildiğimiz vatan coğrafyamızda değil, ‘gönül coğrafyamızda da derin izler bırakan bir güzel şahsiyeti, “Destanların Efendisi!” Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nu doğduğu memlekette yâd ettik…’ Niyazi Bey, Ağın İlçemizi Türkiye’mizin ‘saklı bir cenneti’ olarak yorumlar; Ağın için yazdıkları bir şiirinde; “Bunca güzel sevdik, fakat hiçbiri/ Ağın dedikleri yâr gibi değil/ Çok meyve devşirdik bağdan bahçeden/ Onun bağrındaki nar gibi değil!”
Bu programa vesile olan Elâzığ İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Öğretmen Akademileri çalışmaları çerçevesinde oluşturdukları çalışmalarda; Elâzığ Şehrinin Kültür, Sanat, Edebiyat, Musiki ve bağrından çıkardığı şahsiyetlerin; Türkiye’nin sigortası olarak da yorumlanan Elâzığ Şehrinde görev yapan öğretmenlerimizin bilgi alanlarında, benim kanaatimce bir, ‘atölye çalışması’ olarak da nitelendirebileceğimiz bir güzide oluşuma da vesile oluyorlar…
Elâzığ Öğretmen Akademileri Genel Koordinatörü Hilal Karaman Eflatun’un, bizlere daveti oldu. “Eğitimci Yazar Günerkan Aydoğmuş ile birlikte Ağın’ın yetiştirmiş oldukları müstesna şahsiyet Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nu anlatır mısınız?” Bizler için, Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu ismi olunca, ‘Niyazi Bey’in şahsında bir dönemi anlatmak boynumuzun borcu…’ olarak biliyoruz.
Şunu hemen söyleyebilirim, 25 Nisan 2025 Cuma Günü Ağın Öğretmen Evi’nde Saat, 20.00 sularında gerçekleştirilen bu program hafızalarda yer alan bir gün olarak değerlendirebilirim.
Özellikle bizler için bu müstesna günde emeği geçenleri yâd etmek istiyorum. Murat Balta, (İl Milli Eğitim Md. Yrd.), Hilal Karaman Eflatun ( Elâzığ Öğretmen Akademileri İl Genel Koordinatörü), Ferhat Emre (Keban İlçe Milli Eğitim Müd.), Oğuz Sırlıer (Ağın İlçe Milli Eğitim Müd), Ağın Ekibi olarak, Seda Güler, Samet Güler, Sultan Karademir Aksoy, Akın Dönmez (Okul Müd.), Abbas Gül (Ağın İlçesi Öğretmenevi Müd.) ve Elâzığ İl Merkezinden Gelen Misafir Öğretmenlerimiz…
Öğretmen Akademileri, Türkiye Genelinde pozitif anlamda ses getiren güçlü bir organizasyon olarak karşımıza çıkıyor.
Elâzığ Öğretmen Akademileri Genel Koordinatörü Hilal Karaman Eflatun Hanımın öncülüğünde Keban ve Ağın İlçemizi de kapsayan nezih bir gezi programı da gerçekleştirildi. Bu gezi programıyla birlikte sizler, kendi şehrimizin tarihten süzülerek gelen o zengin ve müstesna iklimine daha yakından şahit oluyor, insanlık tarihinin bir büyük, ‘medeniyet havzası’ olarak da, şahitlik ettiği Fırat Havzasının eşsiz güzelliklerini üzerinde taşıyan ve bir bakıma, ‘coğrafyamızın saklı cennetiyle…’ buluşuyorsunuz. Ağın İlçemiz, bizim eğitim tarihimizde bir, ‘ilim muhiti…’ olarak anılır. Ağın İlçesi, o küçük coğrafyasına rağmen bağrından çok nadide şahsiyetleri çıkarmıştır. 1871 tarihinde Nahiye olan Ağın İlçesinde, 1866 tarihinde özel nitelikte ilkokul açılıyor. 1880 tarihinde, Müderris Hüseyin Efendi tarafından ilk Medrese açılıyor. Bir yıl sonra, bu Medresenin bir kütüphanesi açılır. 1891 tarihinde, İlk Rüştiye /Ortaokul) açılır. 1913 tarihinde, Kız Okulu Öğretime başlayacaktır… Cumhuriyetin hemen ilk yıllarında, Ağın’da, Karma Eğitim ve Öğretim başlayacaktır. Fırat Vadisinde yer alan Ağın İlçemiz; Kemaliye (Erzincan), Çemişgezek (Tunceli), Arapgir(Malatya), Keban (Elâzığ) İlçeleriyle/ veya bu ilçelerin köyleriyle de içiçedir.
Bizler, Bağdat Fatihi Gençosman neslinden gelen Niyazi Yıldırım Gençosmanoğlu’nu yâd etmek için Keban ve Ağın İlçemizde her bakımdan verimli bir gün geçirdik. Günboyu bizlere tebessüm eden, ‘erdemli insanların tevazu kanatları…’ gönülleri ısıttı. Şuna da inanıyorum, Elâzığ’da görev yapan birçok öğretmenimiz ilk defa Ağın İlçemizi gördüler… Bu ilçenin insanı cezbeden erdemli insanına ve onun nakışına dokundular… Keban Baraj Gölüne 70 km sahili bulunan Ağın İlçesinin; ‘yeşil ve mavi dokusu…’ ufuklarınızı açıyor. Türkiye’nin 922 ilçesi arasında, Ağın İlçesinin müstesna bir yeri olduğunu da belirtmek isterim.
Ellerinden öpülesi Öğretmenlerimizle birlikte Ağın İlçemize bir bakıma, ‘Sıla-i Rahim yaptık’ Ağın İlçemizde bizler, ‘tarihi solukladık…’ Ağın’da bizler; ‘erdemli insandan erdemli şehir’ çağrısının sağduyu iklimine kulaç attık. Ağınla ilgili yazdığımız bir şiirimizde şöyle diyoruz; “Ağın dediğin bir ince söz;/ Sözün, kelamın teşbihi/ Burada vatan kasidesi/ Burada Yesevi Rahlesi/ Burada Alperen duası/ Dualar bir kurra alayı/ Yürür, Anadolu balayı/ Söz fırçası, Türkçe’m cilası/ Çeker derviş gönül halayı”
25 Nisan 2025 tarihi, bizlere tebessüm eden, ‘bahar kokulu’ bir gün oldu. Bu gezi boyunca, Anadolu’nun bizlere tebessüm eden yüzünü gördük…
Elâzığ Öğretmen Akademileri İl Genel Koordinatörü hemşerimiz, Hilal Karaman Eflatun’un şahsında, bütün katılımcılara ve de emeği geçenlere müteşekkirim. Ağın İlçemizi tanımak kadar bu ilçemize gönül verenleri de saygıyla selamlarım.
AK TOPRAKLAR
“Ak topraklarda bir İlçemiz, Ağın!”
Gönlümü verdiğim, ata yurdumuz
Karasu Vadisine narin kapı…
O narin kapının dost yüzlerine,
Bahar kokar ışıl ışıl sevincim!
Sıladan gurbete yol bulur, uzar;
Uzar da gider bütün hülyalarım
Sendedir kalbimin atışı, görsen?
Gün batımını hasretine yorsan!
AĞINLIYIM!
Ağın, ak toprakların civan yurdu
Şairleri, yazarları divan kurdu
Bağdat fatihi, Genç Osman Nesli…
Hamiyetli yüreğiyle soruldu
Ağınlıyım, durağında Konaklı
Sağduyu limanım, vatan imanım!
Ağındadır, sesim soluğum anım