Bedrettin KELEŞTEMUR

Tarih: 18.11.2024 20:53

ŞEHRİN GELECEĞİNİ TASAVVUR ETMEK

Facebook Twitter Linked-in

ŞEHRİN GELECEĞİNİ TASAVVUR ETMEK

Bedrettin KELEŞTİMUR

Elâzığ Şehrinin 10 ayılık (01 Ocak- 30 Ekim 2024) ihracat rakamlarını sektörleri bazında yorumlamanızı isterim. Bunu yaparken de, aynı dönem içerisinde Türkiye’nin toplam ihracatı/ veya bu ihracatın illerimize göre dağılımını da görmenizi arzu ederim. Türkiye İhracatçılar Birliği (TİM), her ay ihracat verilerini, “İl bazında, sektörler ve ülkeler bazında açıklar!” 

Elâzığ İlimim ilk 10 ay ihracatı, 2023 yılında; 305 milyon 224 bin dolar olurken, 2024 yılında, Elâzığ Şehrimizin toplam ihracatı, 234 milyon 366 bin dolat olmuştur. Elâzığ’ın toplam ihracatında, bir önceki yıla göre, “70 bin 858 dolar bir düşüş olduğu gözlemlenir!” Bu düşüşün, “Madencilik Ürünlerinden kaynaklandığını görmekteyiz…”

Elâzığ Şehrinin 21 sektör dikkat alınarak hesaplanan toplam ihracatının, ‘yüzde 76’sını Madencilik Ürünleri…’ oluşturuyor. Elâzığ’ın toplam ihracatı içerisinde, Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünlerinin Payı, yüzde 13’leri (31 milyon 406 bin dolar) bulmuştur. Bu sektörün çok iyi analiz edilmesi gerektiğine inanıyorum. İklimlendirme Sanayi ve Kimyevi Maddeler ve Mamullerin toplam ihracattaki payı ise yüzde 2’lerde gözlemlenir. Daha önceli yıllarca çok önemli bir sıçrama gösteren Su Ürünleri Sektöründeki ihracatın toplam ihracatta ki payı, yüzde 2,4’lerdedir (5 milyon 678 bin dolar)

Türkiye’nin 01 Ocak- 30 Ekim 2024 dönemi 10 aylık toplam ihracatı, “262 milyar 342 milyon 86 bin dolar) Elâzığ Şehrinin, Türkiye’nin toplam ihracattaki payını nasıl yorumlarsınız? 

İsterseniz İller bazında, 2024 yılının ilk 10 ayı içerisinde, toplam ihracatı bir milyar doları aşan illeri gözlerimiz önüne getirelim!

Adana (2 milyar 472 milyon dolar), Ankara (11 milyar 418 milyon dolar), Antalya (1 milyar 797 milyon),

Aydın (904 milyon dolar ), Bursa (13 milyar 682 milyon dolar ), Çorum (2 milyar 62 milyon), 

Denizli (3 milyar 650 milyon dolar ), Elâzığ (234 milyon 366 bin dolar), Eskişehir (1 milyar 286 milyon)

Gaziantep (8 milyar 220 milyon dolar) Hatay (2 milyar 867 milyon dolar), 

İstanbul (76 milyar 284 milyon dolar), İzmir (11 milyar 285 milyon dolar)

Kayseri (2 milyar 436 milyon dolar), K. Maraş (921 milyon 814 bin dolar)

Kocaeli (16 milyar 902 milyon dolar), Konya (2 milyar 935 milyon dolar),

Malatya (347 milyon 910 bin dolar), Manisa (4 milyar 414 milyon dolar),

Mardin (838 milyon 305 bin dolar), Mersin (2 milyar 543 milyon dolar), 

Muğla (922 milyon 604 bin dolar), Sakarya (5 milyar 275 milyon dolar),

Samsun (1 milyar 134 milyon dolar), Şırnak (702 milyon dolar),

Tekirdağ (1 milyar 639 milyon dolar), Trabzon (1 milyar 37 milyon dolar)

Türkiye’mizde, hâlihazırda 22 İlimiz, ilk on ay içerisinde toplam ihracatta, “bir milyar doların üzerine çıkmış bulunuyorlar. Yılsonunda bu illerimizin sayısının 25 olacağını düşünüyorum.

Bir ilin, Dış Ticareti; o ilimizin, ‘ekonomik performansı…’ olarak da düşünülmelidir. Şehirlerimiz artık, günümüzde, ‘ürettikleri markaları/ veya değerleriyle…’ ön plana çıkıyorlar. Bir şehirde, üretimin artması demek, ‘o şehirde istihdamın büyümesi…’ anlamına da gelir. Belki de en önemlisi, katma değerle birlikte, ‘kişi başına düşen milli gelirinde artması…’ demektir. 

Şu şehirde, ‘verim ekonomisini…’ sürekli tasavvur edeceğiz. Aklımız, fikrimiz, zikrimiz şehrin sektörler bazında, ‘kalkınma stratejilerine yönelik olacaktır…’ 

Elâzığ Şehrinin, 2022 yılı verilerine göre, kişi başına düşen GSMH, yıllık 6.179 dolar olarak belirleniyor. GSMH ’da, maalesef Türkiye ortalamasının altındayız! Türkiye ortalaması, on bir doların üzerinde…

17-19 Kasım 2014 tarihinde, “Elâzığ Kalkınma Kurultayı…” yapılıyordu. Bu Kurultayın üzerinden, tam 10 yıl geçmiş bulunuyor. “Geleceği Tasavvur Etmek!” ismi altında bir gayreti, azim ve iradenin ortaya konması yönünde çabalar elbette önemlidir. 

Elâzığ Şehri, 08 Kasım 2000 ila 02 Haziran 2001 tarihleri arasında yapacağı hazırlık toplantıları, kurultay sonuç raporlarıyla; 81 ilimize örnek olabilecek bir çalışmayı gerçekleştiriyordu. Bu tarih, şehrin dönüşümünü hazırlayan bir tarih olacaktı! 

Elâzığ Şehrinin en güzel tarafı, ‘şehrin kurum ve kuruluşlarıyla birlikte organize olabilmesidir’ Bir ortak aklı, ortak vicdanı geliştirebilmesidir. 

Valiliğin de öncülük ettiği bu kurultayda, “medeniyet, edebiyat, eğitim, insan hareketliliği ve göç, şehirleşme, mühendislik, deprem, mimari, estetik, iktisat ve ekonomi, hukuk, yoksulluk, şehir yönetimi, kamu yatırımları gibi bilim adamları/ veya konularının uzmanları tarafından onlarca sunumun yapılması…”

Bazı veriler var… Gerçekten can sıkıcı… Sürekli bu şehirde, Turizmden söz edilir. 2023 yılında Ülkemize gelen toplam ziyaretçi sayısı, “56 milyon civarındadır…” Elâzığ Şehri olarak mütevazı bir rakam olabilecek, “bir milyon turiste ev sahipliği yapma marifeti…” nasıl kazandırılabilir? Bu hedeflerin akılcı bir çalışmayla konulması gerektiğine inanıyorum.

Elâzığ Şehri, son 30 yıl içerisinde sürekli, ‘nitelikli göç vermiştir…’ Dışarıdan aldığı göç ise maalesef niteliksiz göçlerdir… Elazığ Şehrinin, tarihten günümüze taşıdığı ‘dinamik bir gücü vardır’ O dinamizmi bizler, ‘ erdemli insan dokusunu bu şehirde muhafaza ederek koruyabiliriz’ Varsa, yoksa eğitim diyoruz… Şehrin bilumum değerleriyle bütünleşerek geleceği kucaklayacak bir neslin yetişmesi yolunda var gücümüzle çalışmalıyız… Her zaman için söylerim, ‘bardağın boş tarafını da göreceğiz, dolu tarafını da…’ Saff Suresi 2.ci ayette şöyle buyrulur; “Ey iman edenler! Yapmayacağınız şeyleri niçin söylüyorsunuz?” Her hâlükârda, ‘ölçüyü kaçırmamalıyız’

Elâzığ nüfusu, 1935’lerden günümüze kendisini muhafaza ederek artsaydı, bugün Elâzığ nüfusu, “bir milyon ikiyiz binlerde olacaktı!” Şehrin, inişli, çıkışlı bir yürüyüşü olmuştur. 1970’lerde, bu şehir; “metropoliten şehirdir!” Rahmetli Prof. Dr. Nevzat Yalçıntaş, 1990’lı yıllarsa F.H.G.Cemiyetini ziyaretlerinde bizlere, “1970’li yıllarda Elâzığ Şehrinin metropoliten şehir projesini bizler DPT’de, çalışma arkadaşlarımızla sıkı ve disiplinli bir çalışmayla hazırlamıştık!” Bu tarihi bilgiyi de paylaşmak istedim. 

Elâzığ Şehir nüfusunun bir artış ivmesinde olduğunu görmekteyiz. Elâzığ nüfusu, 2023 yılına göre, “604 bin 411’dir…” Şehir, hâlihazırda önemli bir potansiyele sahiptir. Bunu değerlendirmeliyiz. 

Elâzığ Şehrinin önümüzdeki yıllardan itibaren; “bir milyar dolar hedefini koyabiliyor muyuz?” 

Bu şehirde, ‘tarımın endüstrileşmesi yolunda sağlıklı adımlar atabiliyor muyuz?

Şüphesiz ki, yolculuğumuz eğitimle başlıyor… Tarım Sektöründe yetişmiş insan gücü… Günümüzde artık ‘sosyal belediyecilikle birlikte’ piyasaya müdahale edebilen/ veya üretici ile tüketici arasında köprüler kurabilen bir anlayışın gelişmesi… Anadolu Tarım Meslek Lisesi bu şehirde yıllarca niye açılmaz?

Elâzığ Valiliğinin 2000’lere Doğru Çalışması…” o çalışmalarda, ‘merkez köyler…’ gündemdeydi!

Çiftçilerimizin dertleriyle ne kadar dertlenebiliyoruz? Dertlenmek, bir bakıma elimizi/ dahası gövdemizi taşın altına koymaktır… Şehrin Geleceğini Tasavvur Etmek! Bu bir yürüyüş olsun efendim! Geleceği kucaklayan bir yürüyüş…

Selam ve muhabbetle…


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —