Muş Alparslan Üniversitesi, İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tamella Aliyeva

Tarih: 13.03.2023 15:43

TAHİR GÖRENLİ -1

Facebook Twitter Linked-in

TAHİR GÖRENLİ -1

Sayın Muşlu kardeşlerim. Size bir olay anlatmak isterim. Bir gün bana Kahramanmaraş’tan beni bir şair aradı. Kendisini akdim etti. Dedi ki, sosyal medyada koyduğum şiiri imcelediniz, her kes ve özellikle ben çok beğendim. Sayın Hocam, şiir kitabım basılacak, ona Ön Söz yazarmısınız? Sözün açığı, ben bu insanı tanımıyorum, nasıl yazayım diye düşündüm. O da anladı ki, ben tereddüt ediyorum, anında özgeçmişini gönderdi. Okudum, rahat oldum. Sen deme, Tahir Görenli Anadolu”nun tanınmış şairi, söz üstadı, ozanı imiş. Razılıgımı verdim. Şiirler geldi, Ön Söz”ü yazdım. Makaleyi Aydın Efesi dergisine gönderdim. Kış tatilinde Azerbaycan’a gittim.6 Şubat 4.17 deki deprem beni yerle-yeksan etti. Hala gözyaşı döküyorum. Güle güle gittiğim Azerbaycan’dan gözyaşıyla geri döndüm. Aydın Efesi dergisi geldi. Açtım..dergiyi..Aaa..ne güzel Aydın Görenli hakkında makalem çıkıp. Bir anlığa Kahramanmaraş’taki depremi unuttum, Tahir Beye mesaj attım: -Kahramanmaraş’taki evinizin adresini yazarmısınız? Aldığım haber beni mahvetti:-Benim Maraş’ta ne evim, ne adresim var, Tamella Hocam. Biz Mersinde tatil köyünde yerleştirdiler. Şimdi adresi gönderirim. Elim telefonda kurudu kaldı. Ben ne yaptım? Nasıl sordum adresi? Kahramanmaraş yok ki. Ve şimdi bunları size yazarken yine gözyaşlarım seller sular gibi akıyor. Tahir Üstadıma bir mektup hazırladım, dergileri ve Azerbaycan’dan gelen hediyeleri koydum ve Mersin”e gönderdim. Üç gün sora sosyal medyada Tahir Beyin açıklaması ile benim ona yazdığım mektup, hediyenin ve dergini, makalenin resmini koymuş ve açıklamada:- Önce siz beni ağlattınız, şimdi de ben ağladım. Yazdığınız mektup beni çok ağlattı.

Evet, bu deprem bu facia hepimizi-ülkemizi, milletimizi 11 şehrimizde yaşayan kardeşlerimizi gözyaşına boğdu. Ama artık yaraları sarmak zamanı geldi. El-ele verip yaralarımızı kendimiz saracagız. Anadolu halkı güçlüdür, zekidir, başarılıdır. Bunu da atlatacağız, el birligi ile. Kardeş kardeşçe.

 

Saygılarımla: - Prof.Dr.Tamella Aliyeva

Muş Alparslan Üniversitesi,

İletişim Fakültesi Dekanı,

Azerbaycan Gazeteciler ve Yazarlar Birliği Üyesi

 

Anadolu”nun Tanınmış Şairi Tahir Görenli”nin Şiirleri Hakkında Genel İnceleme

Prof.Dr.Tamilla Abbashanlı-Aliyeva

Muş Alparslan Üniversitesi,

İletişim Fakültesi Dekanı

İsterim ki, Tahir Üstadımın şiirlerinin incelenmesine geçmeden önce onu sizlere kısaca tanıtayım.  Şair, yazar, araştırmacı Tahir Görenli 1963 yılında Kahramanmaraş Afşin ilçesi, Armutalan köyünde doğdu. İlkokulu köyünde, Ortaokul ve Lise öğrenimini ise Kahramanmaraş’ta bitirdi. Şiiri çocukluk yıllarında, Hayati Vasfi Taş yürek, Abdurrahim Karakoç, Hacı Yener, Kul Hamit gibi şairleri dinleyerek ilham aldı ve yazmaya başladı. Edebiyat ve halk şiirleriyle ilgili bilgilerini Araştırmacı Yazar, Halk Şairi Mansur Ekmekçi’ den alarak kendini bu alanda daha da geliştirdi. “Zahiri” (bu dünya ehli) adlı mahlasını da Ustası Mansur Ekmekçiden aldı.Somut Olmayan Kültürel Miras Taşıyıcıları Halk Ozanları-Âşıkları/Şairleri Kültür ve Turizm Bakanlığı Halk Şairi unvanını almıştır.

Bir kamu kurumunda Emekli olan Tahir Görenli, Televizyon programlarına, Türkiye’nin birçok ilinde yapılan uluslararası şiir festivaline ve gecelerine katıldı. Gönüllü olarak Kahramanmaraş Kent Konseyi’ne bağlı Kültür, Edebiyat ve Sanat Çalışma Grubu kurucusu ve başkan yardımcısı olarak görev yaptı.

Edebi yaratıcılığından konuşurken demeliyiz ki, şairin bugüne kadar birkaç şiir kitabı yayımlanmış, ister Türkiye’de, isterse de Türk Dünyasında basılan Güldeste Şiir Antolojilerinde şiirleri okurlarla buluşmuştur. Şair hala yazmaya devam ederek hem Türkiye’de hem yurt dışında yayımlanan edebiyat, kültür, sanat dergilerinde eserleri basılmaktadır.

Biz de şairin yeni basılacak kitabına karınca-kararınca bir şeyler yazmayı düşündük ve o yazıyı Sizlere takdim ediyoruz. Şair Tahir Görenli  ister ülkesinin isterse de dünyanın derdiyle, sevinci, problemleri ile yaşayan şairdir. Genellikle, şairler her zaman dünyanın derdiyle yaşamış, dünyanın derdine çare aramışlar. Edebiyat tarihinin geçmişinden bu gün Antik Yunan şair ve yazarları, Orta Çağ, Rönesans”tan başlamış, o Rönesans ki, biz bunu Azerbaycanlı şairler Mehseti Gencevi, Nizami Gencevi, Hakanı Şirvani, Yunus Emre, Mevlane, Nesimi,  Muhammet Fuzuli”nin eserlerinde görmekteyiz. Sonradan şiir dünyasında kanat açan şairler bu dehaların yaratıcılığından ve onların dahiyane düşüncelerinin etkisi altında halka güzel eserler sunmuşlar. Şair Tahir Görenli üstatlarının yolu ile giderek, şiirlerinde dünyanın derdine çare bulmak için düşüncelerini okurları ile bölüşmüştür.

Şair Aziz Milletim şirinde şöyle der:

Bir daha söyleyin kurtuluş marşı

Yeniden güçlensin esnafla, çarşı

Kardeş kavgasına yalana karşı

Çıkacak güçtesin aziz milletim.

Devamı gelecek sayıda….


Orjinal Köşe Yazısına Git
— KÖŞE YAZISI SONU —