Bedrettin KELEŞTEMUR


YAKUP ÖMEROĞLU’NA ANMA PROGRAMI

FİKİR BAHÇESİ


YAKUP ÖMEROĞLU’NA ANMA PROGRAMI

Bedrettin KELEŞTİMUR

Harput’ta Göllübağ’da 27 Ağustos Salı Günü inşallah Yakup Ömeroğlu’nu Manas Gönül Evi’nin öncülüğünde anma programında gönül dostlarıyla birlikteyiz.

Harput Göllübağ’da, bir Ahde Vefa görevimizi yerine getirmekteyiz. Bu vesileyle bilumum değerlerimize de sıla-ı rahim yapmanın manevi huzuru içerisindeyiz.  Merhum Yakup Ömeroğlu’nun şahsında Sıla-i Rahim yapacağız. Bu mekânın da, Harput Göllübağ seçilmesi bizler açısından önemi büyüktür. Şeyhü’l Muharririn Ahmet Kabaklı’nın yetiştiği muhittir. Bu muhitler, ilim, sanat, edebiyat muhitidir. 

Bakara Suresi 257 ayette şöyle buyrulur; “Allah Teâlâ iman edenlerin velisidir. Onları zulmetlerden nura çıkarır!” Hayata erdemli bir bakışla/ nazarla tebessüm eden dostlara da merhaba diyeceğiz. 

Tevbe Suresi 71. Ayette de şöyle buyrulur, “Mü’min erkeklerde, mü’min kadınlarda birbirlerinin velileri (dostları ve yardımcıları)dır”  Bugün  vefalı dostlar bir aradalar. Birlikte hatıraları yâd edecekler. 

İnancımız, “hayırda yarışan bir topluluk bulunsun!” buyuruyor. Günümüz lisanıyla, ‘milletin büyük ideallerini üstlenen sivil toplum örgüleri/ o örgülerin fedakâr süvarileri… Alperen ruhlu aksaçlı bilgeleri…  Hacı Bayram Veli Hazretleri bir şiirlerinde şöyle derler;

“N’oldu bu gönlüm n’oldu bu gönlüm

Derd-ü gam ile doldu bu gönlüm

Yandı bu gönlüm yandı bu gönlüm

Yanmada derman buldu bu gönlüm!”

Yakup Ömeroğlu ile birlikte ilk hafızalara, “Avrasya Yazarlar Birliği…” gelmektedir. 26 Nisan 2006 tarihinde kuruluşu gerçekleşen Avrasya Yazarlar Birliğinin, ‘ikiz kardeşi diyebileceğim…’ Manas Yayınevi’nin kuruluş tarihi 5-6 Mayıs 2006 tarihidir… Büyük bir dayanışma şuuru içerisinde faaliyetlerini gösteren Manas Gönül Evi’nin açılış törenine dönemin Kültür ve Turizm Bakan Müsteşarı Prof. Mustafa İsen, Avrasya Yazarlar Birliği Başkan Yardımcısı Ali Akbaş, Azerbaycan Yazarlar Birliği Başkanı Anar katılacaklardı. O dönemin Valisi, Rektörü, Belediye Başkanı, ETSO Başkanı, Sivil Toplum Örgüleri Sanat ve Edebiyat çevreleri büyük bir katılım örneği göstereceklerdi. 

Ali Akbaş Elâzığ Şehri için, “Üniversite ile halkın bütünleştiğini, Akademisyenle halkın bütünleştiğini…” belirttiler. Yöneticilerle şehrin bütünleştiği mükemmel bir şehirdeyiz… Ali Akbaş, “Elâzığ Şehri, kültüre verdiği değer, incelik, zarafet, musiki, edebiyat, sanattaki gayreti bakımından Türkiye'de ilk sırada yer alır…” sözleri hala kulaklarımızdadır. Avrasya Yazarlar Birliğinin bu şehre, bu şehrin insanına âli cenap bir yaklaşımı olmuş/ olmaktadır. 

Bugün Manas Gönül Evi’nin öncülüğünde, Cengiz Aytmatov’dan Elmas Yıldırım’a, Magcan Cumabay’dan Yakup Ömeroğlu’na, ‘anma programını büyük bir huzur, gönül rahatlığı içerisinde hayata geçirmenin idrakini yaşıyoruz!”  İnancımız, “Ölülerinizi hayırla yâd ediniz” buyuruyor. Geçmişi, geçmişte yapılan erdemli çalışmaları geleceğe taşımak/ gelecek nesillere de ilham kaynağı olmak elbette biz aydınların en büyük görevidir.

Yakup Ömeroğlu, “her günü bir sefer bildi…” Sürekli proje ürettiler.  En önemlisi de, gönül coğrafyamız için hayati önem taşıyan projeleri sahada bizlerle de birlikte paylaşmalarıdır. Asla, kibir ve gurura kapılmadılar. Tebessüm eden yüzünü hiç eksik etmediler. 

Rusya’nın dağılmasından sonra, Elâzığ Şehrinde 1992 tarihinden günümüze doğru her biri, ‘kültür şöleni’ veya Türk Dünyasının Kurultayı/ veya Toyu olarak dikkatleri üzerine çeken, Uluslararası Hazar Şiir Akşamları ve bu akşamları taçlandıran Türk Dünyası Hizmet Ödüllerinde, şehrin oynadığı tarihi roller o kadar önemli ki, Elâzığ Şehrinde, ‘şiiri, sanatı, edebiyatı, musikiyi seven ilim muhitinin de oluşmasıydı…’ 

1990’lı yıllardan itibaren Elâzığ Şehrinde, kitap yayınlarının giderek arttığını göreceğiz. 2006 Mayısında Manas Yayınevi’nin açılış töreninde, “okuyucu ile buluşturulan 12 eserin tanıtım toplantısı…” yapılıyordu. Bu toplandı, Türkiye’de belki de bir ilkti… 

Dönemin Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşarı Prof. Dr. Mustafa İsen’in bu toplantıda ki konuşmaları tarihi önem taşır. “Bir yerin şehir olduğunun göstergesi orada yayıncılık faaliyetlerinin var olmasıdır. Orada musikinin var olmasıdır. Orada güzel sanat faaliyetlerinin var olmasıdır. Varsa bunlar, orası şehirdir.” Sanatın gelişmesini sağlayacak mekanizma kurmalıyız. Mutlaka sanat teşvik edilmelidir. 

Merhum Yakup Ömeroğlu ve dönemini sıklıkla konuşmalıyız. Birlikte istişare etmeliyiz. Yakup Ömeroğlu sadece Avrasya Yazarlar Birliğini kurmakla kalmadılar; kanaatimce de, Gaspıralı İsmail Efendi gibi davrandılar… Bengü Yayıncılığı kurdular… Bu yayınevi 2006 yılından günümüze doğru, 500 eserin yayınlanmasına da imza attılar. Kardeş Kalemler Dergisi, Türk Dünyasından şimdiye kadar 212 sayı ile birlikte 2730 şair, yazar ve araştırmacıyı bir araya/ bir dergi etrafında toplamasını bildiler

Belki de, en önemli çalışma; ‘geleceğin yazarlarını yetiştirecek atölye çalışmaları’ olmuştur.

Dönemin Valisi Muammer Muşmal, “Türk tarihi zaten hep destanlarla doludur. Kırgız-Manas Destanı, Çanakkale Destanı, Kurtuluş Savaşı Destanı ve inşallah bundan sonra da Elâzığ Destanı diye bir destan olacak!”  Ben şahsen, 58 yaşında aramızdan ayrılan Yakup Ömeroğlu’nun, ‘bir destan yazdığını…’ rahatlıkla ifade etmek isterim. Mekânları cennet olsun. 

 

Dr. Yakup Ömeroğlu’na Vefa Toplantısı; 

Tarih: 27 Ağustos 2024 

Yer: Harput-Göllübağ

Saat: 09.30

 

Oturum Başkanı: 

Bedrettin Keleştimur

Konuşmacılar:

Celal Sürgeç

Prof. Dr. Ahmet Buran

Tlf. Bağ: Ali Akbaş

Prof. Dr. Ercan Alkaya

Tlf. Bağ: Prof. Dr. Mustafa İsen

Prof. Dr. Tarık Özcan 

Doç. Dr. Süleyman Kaan Yalçın

Tlf. Bağ: Osman Çeviksoy

R. Mithat Yılmaz 

Günerkan Aydoğmuş

Tlf. Bağ: Prof. Dr. Cemal Kurnaz

Prof. Dr. Muhammet Beşir Aşan

Tlf. Bağ: Bayram Bilge Tokel

Dr. M. Naci Onur

Sabahattin Sivrikaya

Tlf. Bağ: Mehmet ali Kalkan

Tahsin Öztürk 

Tuncer Sönmez

Tlf. Bağ: Özer Revanoğlu 

M. Faik Güngör

Tlf. Bağ: Ataman Kalebozan 

Fethi Ahmet Deniz

Muammer Aksoy

Doğan Sever

Yalçın Azizoğlu

İlhami Bulut

Mahir Gürbüz

Harput Havaları

Nihat Kazazoğlu, Yalçın Turhan, Osman Bulut, Ziya Tunçtekin, Şehmuz Çaça