YARAYA MERHEM OLMAK
İnsan yapıp ettiklerinden mesuldür. Bu yönüyle sorumlu bir varlıktır. Hayatını idame ettirirken etrafındakilerle paylaşım içinde olmaya çalışır. Elindeki nimet ve imkânları ihtiyacı olanlarda değerlendirir. İnsanlara faydalı olmaya çalışır. Yani yaraya merhem olur. İnsanların yarınlarına güvenle bakmasına vesile olmak, aç olanları doyurmak, Her şeyini kaybetmiş biçarelerin dertleriyle dertlenmek insani ve İslami bir görevdir.
Peygamberimiz (SAV) efendimiz “İnsanların en hayırlısı onlara faydalı olandır” buyurmaktadır. Riyazüssalihin. İnsanların en hayırlısı olabilmek için büyük bir merasime gerek yoktur. Muhtaç olanlara eldeki imkânları sunduğumuzda arzu ettiğimize ulaşabiliriz. Gazze’deki, Mazlum ve mağdur Müslümanların dertleriyle dertlenmek aynı cümledendir.
Yüce Allah kuranında “Kendilerinin ihtiyacı olsa dahi, onları öz canlarına tercih ederler. Kim de nefsinin cimriliğinden korunursa, işte onlar umduklarına erenlerdir” buyurmaktadır. Haşr, 9. Toplumda herkesin karnı toksa, her birey yarına güvenle bakabiliyorsa, insanlar arasında paylaşım, yardımlaşma ve dayanışma duyguları mevcut ise, bu toplumda huzur ve mutluluk var demektir. Bundan dolayı, toplumsal huzurun sağlanması için gücü olan olmayana, durumu iyi olan olmayana, karnı tok olanın aç olana, elindeki imkânları kullanması gerekir.
Komşusunun aç olduğunu bildiği halde tok sabahlayan gerçek mümin değildir buyuran peygamberin ümmeti olarak empati yapmak zorunluluğu vardır. Kendimizi bir an olsun karşımızdakinin yerine koyduğumuzda sorun kendiliğinden çözülecektir.
Cimrilik manevi bir hastalıktır. Allah’ın verdiği nimet ve imkânları, usulüne uygun şekilde kullanmamak tutuculuktur. İslam’da cimrilik yerilmiş, cömertlik ise övülmüştür. Cimri olan insanın kendisine faydası olmadığı gibi başkasına da yararı yoktur. Bu hal içinde olanlar, gördüğünü görmezden gelirler. Kendilerinden yardım istendiğinde, yardımda bulunmamak için bir sürü bahane ileri sürebilirler. Cömert olanlar, muhtaç durumda birini gördüklerinde tereddüt etmeden yardımda bulunurlar. Önemli olan birlikte mutlu olabilmektir. Peygamberimiz(sav) efendimiz kendilerinden yardım istendiğinde, elinde olanı verir. Olmadığı zaman borç alarak muhtaç olanın isteğini yerine getirirlerdi. Peygamberimizin yaşantısı, Müslümanlar için her zaman örnek olmalıdır.
Dünya üzerinde göz gezdirdiğimiz zaman, bir tarafta lüks yaşantı içinde olanları, diğer tarafta fakru zaruret içerisinde yaşama tutunanları görebiliyoruz. İçecek su, yiyecek yemek, tedavi olacak ilaç bulamadığı için yaşama veda edenleri görebiliyoruz. Müslüman olduğu halde Müslüman kardeşine yardım etme azmi olmayanların İslam açısından durumları garip değil midir? Düşeni ayağa kaldırmak, ağlayanı güldürmek, aç olanı doyurmak, Müslümanın derdiyle dertlenmek, Müslümana ait özelliklerdir. Peygamberimizin hayatı ile örtüşen davranışlardır. Peygamberimizin şef atına nail olabilmek için ona olan bağlılığımızı söylem ve eylemlerle sürdürmek gerekir. Onun insanlara faydalı olma konusunda tavsiyelerini değerlendirip zamanında uygulamaya koymak o denli önemlidir. Yaşıyorken yardım isteyene yardımda bulunmak, yaraya merhem olmak, karşımızdakini mutlu edeceği gibi, bizleri de mutlu ve huzurlu edecektir.