Bu yıl havaların sıcak ve yağışlı geçmesi özellikle arıcıların yüzünü güldürmeye başladı. Arıcılık yapan vatandaşlar bu yıl İlkbahar ayının güzel geçmesi nedeniyle bol çiçek olduğunu ve her bir kovandan bir veya bir buçuk teneke bal beklediklerini söylediler. Özellikle ovada farklı çiçeklerin olması ve beklenenin üzerinden üzerin den mevsimin iyi gitmesi nedeniyle bal üretiminde bu yıl büyük bir artış olacağını kaydettiler.
“GEZGİN ARICIYIZ KENDİ İŞİMİZLE UĞRAŞIYORUZ”
Mevsimsel şartlara göre hareket ettiklerini belirten ve tek geçim kaynağının arıcılık olduğunu ifade eden Mirza Pekbay, şunları söyledi: “arı işi ile ilgileniyorum. Arıları kışın batıya götürüyoruz çam balı için Muğla’ya gidiyoruz oradan da Aydın bölgesine bırakıyoruz. Mevsimi geldiği zaman Nisan ve Mayıs ayarlarında Muş’a getiriyoruz. Diyarbakır iyi olduğu sene Diyarbakır’a götürüyoruz. Arı çalışmak için dünyaya gelir, onun işi mumu kabarmak, bal yapar polen getirir. İçeride ne kadar bal varsa, ne kadar iş varsa hepsi işçi arının görevidir. Ana arının görevi ise sadece kovanın içini komple yönetiyor. Arıları yönlendiriyor erkek arını görevi ise onun işi sadece çiftleşmektir ve başka bir işe yaramaz. Bu iklim çok güzel, Allah verirse arı başına bir teneke bir buçuk teneke bal bekliyoruz. Biz gezginci arıcıyız burada olmasa Hakkari’ye gideriz ama Muş gerçekten çok güzel, bal bitkileri ise şuan açmış, asıl bal veren bitkiler açmamış bundan sonara bal bitkileri açacaktır. İnşallah mevsim güzel olur. 17 yıldır arıcılık yapıyorum. Ağabeyim ise 24 yıldır bu işi yapıyor. Gezgin arıcıyız kendi işimizle uğraşıyoruz. Bu sene çiçekler çok güzel, yağmur yağdı, mevsim çok güzel bal alırız. İnşallah bütün arıcılar güzel bal alır.”
“MUŞ GERÇEKTEN ÇOK GÜZEL”
Muş ovasının arıcılık için çok güzel bir yer olduğunu kaydeden Pekbay, “bu iklim çok güzel, Allah verirse arı başına bir teneke bir buçuk teneke bal almaya başladık. Biz gezginci arıcıyız burada olmasa Hakkari’ye gideriz ama Muş gerçekten çok güzel, bal bitkileri ise şuan açmış, asıl bal veren bitkiler açmamış bundan sonara bal bitkileri açacaktır. İnşallah mevsim güzel devam eder. 18 yıldır arıcılık yapıyorum. Ağabeyim ise 24 yıldır bu işi yapıyor. Gezgin arıcıyız kendi işimizle uğraşıyoruz. Bu sene çiçekler çok güzel, yağmur yağdı, mevsim çok güzel bal alıyoruz. İnşallah bütün arıcılar güzel bal alır” şeklinde konuştu.
“BEREKETLİ BİR YIL GEÇİRMEYİ UMUT EDİYORUZ”
Muşlu arıcı Ayhan Öztürk de birçok yaylanın olduğunu ancak her yaylaya da gidemediklerini belirtti. Şuanda Muş ovasında bereberli bir dönem geçirmeyi umut ettiklerini ifade eden Öztürk, "Eskiden yaylalara gitmemiz mümkün değildi. Şu anda bulunduğum mevkiinin